TRAINING OF TRAINERS : ASET PENTING FPBU

TRAINING OF TRAINERS: ASET PENTING FPBU

 

 

 

Fakulti Pengajian Bahasa Utama (FPBU) telah membuat satu kem “Training of Trainers” yang diadakan pada 6 dan 7 disember yang lepas di Kem Nur Bukit Unggul, Jenderam Hilir, Selangor. Program ini bertujuan untuk menubuhkan satu kumpulan khusus yang mahir dalam pengurusan program dan fasilitator yang boleh berbahasa Arab bagi program sekolah rendah.

Peserta telah dipilih melalui satu sesi temuduga yang telah diadakan pada tarikh 28 november yang lepas. Program TOT ini diadakan bagi melatih dan mengajar para peserta tentang pengajaran yang berkesan serta menarik minat pelajar-pelajar sekolah rendah terhadap bahasa Arab Selain itu, program ini memberi manfaat kepada kehendak bakal murid-murid kerana ia memberi peluang kepada para peserta untuk mempelajari Bahasa Arab dengan cara yang menyeronokan dan bukan proses pembelajaran biasa di dalam kelas.

Program ini bermula dengan sesi Ice-Breaking dan pertamanya Latihan Dalam Kumpulan (LDK) adalah "Bahasa Arab dalam Ingatan". Modul yang bertujuan untuk membantu peserta untuk menghafal perkataan Arab dalam masa yang singkat dan cara paling mudah. Para peserta dibahagikan ke dalam kumpulan lebih kecil dengan bimbingan fasilitator masing-masing. Seterusnya LDK adalah "Bina Ayat Ringkas". Ia membantu peserta untuk membuat ayat Bahasa Arab mudah lagi lengkap. Fasilitator membimbing peserta mengenai cara yang betul untuk menggunakan perkataan Arab untuk membuat hukuman yang baik berdasarkan sukatan pelajaran buku teks mereka. Ditayangkan juga video dan kartun Arab bermula sekitar 2:00 petang. Melalui tayangan video dan kartun Arab ini, ianya dapat menyuntik keseronokan mempelajari bahasa Arab melalui penyelengaraan bahan-bahan pembelajaran. LDK Ketiga adalah pertandingan kumpulan. Semua kumpulan perlu mengambil bahagian dalam pertandingan dan mereka hanya perlu memilih sama ada untuk menyanyikan lagu Arab atau berbahasa Arab.

Tujuan utama pertandingan ini adalah untuk membina semangat kerjasama di antara ahli kumpulan. Pemenang dipilih oleh juri mengikut keperluan dan syarat-syarat tertentu. Program berakhir dengan majlis penutup dan penyampaian cenderahati oleh Pengarah program, Muhammad Asyraf Amran kepada semua peserta. Berdasarkan aktiviti-aktiviti yang telah dilakukan, peserta dapat menghafal beberapa perbendaharaan kata bahasa Arab dan tatabahasa  berdasarkan sukatan pelajaran buku teks mereka dalam masa yang singkat. Kebanyakan aktiviti yang dijalankan ialah pembelajaran berasaskan lagu kerana para peserta boleh menangkap dan menyerap kandungan ilmu lebih mudah melalui nyanyian dan muzik. Para peserta yang berdaftar adalah seramai 25 orang pelajar daripada 30 orang peserta yang berdaftar. Program berjalan dengan lancar tetapi terdapat beberapa ruang atau masa yang tidak diisi dengan apa-apa aktiviti.

Pengarah program Muhammad Asyraf Amran berkata, program seperti ini amat penting kerana ia mampu menggilap bakat mahasiswa yang terpendam dalam menguruskan program- program fakulti agar boleh menjadi aset berharga FPBU.

Beliau turut berkata, program ini bertujuan mencari pelapis untuk menggantikan pelajar senior yang akan menamatkan pengajian mereka pada tahun depan. Mereka tidak mahu bakat pelajar bahasa Arab ini terbazir tanpa dorongan daripada pelajar senior.

Ustazah Amarah Zamani yang bertindak sebagai konsultan menjadi pembimbing dan pengajar bagi program ini. Beliau telah menyediakan modul-modul yang menarik dalam program ini. Beliau telah berpengalaman dalam konsultan ini selama lebih daripada dua tahun. Beliau berpendapat program sebegini perlu diteruskan lagi kerana perkara ini sangat memberi manfaat kepada peserta-peserta yang terlibat. Beliau menambah, bagi pelajar-pelajar tahun satu dan tahun dua, mereka masih mempunyai masa untuk terus maju. Akhir kata, beliau memberi nasihat agar sesiapa pelajar yang mempunyai asas bahasa Arab, jangan bazirkan peluang yang ada kerana pasaran bahasa arab sangat diperlukan pada zaman ini.

“Tidak perlu menunggu masa yang lama untuk bergerak dalam bidang bahasa Arab ini tetapi perkukuhkan asas yang sedia ada untuk terus melangkah lebih jauh.”, tambah beliau lagi.

Nur Syahirah Jamaludin, Mahasiswi FPBU Tahun Satu, salah seorang calon temuduga program tersebut menyatakan harapan yang amat besar terhadap program ini. Beliau juga berharap dengan menyertai program seperti ini, beliau dapat menjadi lebih berani untuk berhadapan dengan orang ramai.

“Program ini sangat penting kepada mahasiswa kerana ianya dapat memberi pengalaman khusus dalam mengendalikan program serta berkebolehan untuk menjadi fasilitator bahasa Arab bagi peringkat rendah” katanya.

Beliau membuat kesimpulan bahawa program ini sangat berguna kepada mahasiswa FPBU bagi menghadapi alam pekerjaan kelak.

TRAINING OF TRAINERS : ASET PENTING FPBU